Вицепрезидентът: Време е да се замислим, защото сме напът да пишем

...
Вицепрезидентът: Време е да се замислим, защото сме напът да пишем
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Водени от политически недоимък, строим сглобката на политически угодна история

Вицепрезидентът: Време е да се замислим, тъй като сме напът да пишем нова Епопея
Илияна Йотова уважи в Габрово 146 години от Шипченската епопея

„ Водени от политически недостиг, през днешния ден късаме парче по парче от предишното, с цел да строим сглобката на политически угодна и небългарска история. На път сме за позор да пишем нова епопея, в която да създадем Вазов воин от „ Епопея на обречените “. Нямаме право на това! “ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към жителите и гостите на град Габрово на тържествената заря-проверка по случай 146 от Шипченската епопея.

„ Страшно е през днешния ден да имаме пластмасова нематериалност, никому не са нужни самохвални и напудрени изречения, а някак боязливо да си спомняме за дълга към отечеството и славните ни герои. Трябва още веднъж да прочетем 12-те оди на Вазов и да си отговорим на въпроса дали и ние строим българската бъдност “, прикани вицепрезидентът. Тази година се навършват 140 години от написването на „ Опълченците на Шипка “ от Иван Вазов.

„ Днес, когато се сблъскваме с отчуждение и разделяне, би трябвало да си спомним, че изконното чувство на българина за независимост, самостоятелност, правдивост е невидимата серпантина в ДНК-то ни. Над всичко стои гордостта, че сме българи. Онези, които се пробват да оскверняват българската история, би трябвало да срещат нашето отричане и опозиция “, акцентира Илияна Йотова и напомни думите на Левски, че в случай че би трябвало, за България ще жертваме и себе си.

В словото си вицепрезидентът посочи, че Шипка е чутовният връх, с който всеки се съизмерва. „ Шипка избавя България, боевете при Шипка са преломният миг в Руско-турската освободителна война, в който с смелост и подвиг съветски войни и български опълченци, водени от най-родолюбиви усеща, от фантазията да видят свободна България, дават себе си, с цел да удържат върха “, съобщи Йотова.

Вицепрезидентът уточни, че Руско-турската освободителна война не е война единствено сред две империи, а дело общо, българско. „ Българското опълчение получава на Шипка своето бойно кръщение и поставя началото на постоянната българска армия. Шипченската епопея демонстрира, че има един народ, погледнал през светлината на Паисиевите страници за славното си историческо минало, извоювал своята духовна самостоятелност, дръзнал да мисли за бъдещето си “, акцентира Илияна Йотова. „ Душевната храна, която бяха получили опълченците, бе духовната мистичност на Възраждането – ще напише години по-късно Симеон Радев. Защото Възраждането бе култура, националност, независимост. Над тия три устрема бе гордостта, че си българин “, посочи вицепрезидентът.

Да помним българската история, да я предаваме на поколенията, всеки опит да бъде пренаписвана да среща нашето отричане, прикани Илияна Йотова. „ Тази памет е българската бъдност “, акцентира тя.

Програмата продължи с концерт на група “Епизод ” на централния площад в Габрово.

Официалната гала по поднасяне на венци и цветя ще се състои през днешния ден при каменните барелефи в подножието на връх Свети Никола. В нея ще взе участие президентът Румен Радев.

По-късно денем ще бъде открита изложбата „ Свобода без граници “ в пространството до Паметника на свободата и ще бъдат изнесени възстановките „ Битката при Орлово гнездо “ и „ Възстановка дневно трети от боевете, разказан от Иван Вазов ”, а в подножието на върха се провежда показване на националната акция на Министерството на защитата „ Бъди боец “.

Събитията, отдадени на годишнината от Шипченската епопея, ще продължат до 25 август. Националното честване е под патронажа на президента на България и се провежда от Областната администрация в Габрово със съдействието на Национален парк-музей „ Шипка-Бузлуджа “, Община Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „ Априлов – Палаузов “ – Габрово, Художествена изложба „ Христо Цокев “, Държавен списък – Габрово.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР